Verantwoording nemen is…antwoord geven

14
okt

Michazondag – Job 31

Ds Jan Mudde

Vandaag zoeken wij de basis op. Een ontmoeting met Job; een rechtvaardige; iemand met karakter; iemand met bovenal verantwoordelijkheidsgevoel.

Wat betekent ‘karakter’/rechtvaardige in de Bijbel? Het betekent dat je verantwoordelijk bent, dat je integer handelt, en vergevingsgezind bent en dat je compassie naar je naast laat zien. Als je verantwoordelijk bent dan:

  • Ben je aanspreekbaar voor je doen & laten
  • Ben je bereid om schuld te bekennen en op je te nemen als je iets fout hebt gedaan.
  • Dan geef je antwoord (kom je in actie!) aan het appel van kwetsbaren om je heen
  • En vooral: dan geef je antwoord aan het appel van God.

En als je naar jezelf kijkt? Doe je dit dan? Ben je verantwoordelijk? Voldoe je hieraan? Nee; er is maar een persoon die echt zo geleefd heeft en dat is Jezus.
Maar dit is wel wat God ons vraagt. Dit is wat Hij wil dat wij doen. 

Hoe doe je dat dan? Maak het handzaam; knip het op in kleinere stukjes. Vraag jezelf eens af wat Job zou doen als hij nu zou leven. Wat voor koopgedrag vertoont hij (goedkoop, plofkip, kinderarbeid)? Wat zou hij doen als hij per ongeluk iets heeft beschadigd? Zou hij geld over hebben voor eerlijke producten? Bij welke bank bankiert hij dan? Waar belegt hij in? Hoe gaat hij om CO2 en het milieu?

Als je zo gaat leven, maakt het het leven niet makkelijker en heeft het lastige consquenties, maar het verheft wel je mens-zijn. Werp hierbij je anker uit in de wetenschap dat Jezus je rechtvaardig heeft gemaakt door zijn sterven en opstanding.