Tijd en vruchteloosheid

31
dec

Prediker 3:1-15

Ds. Jan Mudde

God heeft de mens inzicht in de tijd gegeven, schrijft Prediker. Bewust stilstaan bij tijd, de overgang van oud naar nieuw is uniek voor de mens. Het roept ook vragen op: wat levert het allemaal op? Prediker verwoordt op prachtige wijze dat dit per saldo niets is. Het leven is met vruchteloosheid geslagen.

Een drietal inzichten:

1. God staat boven de tijd en geeft alles wat er is zijn aangewezen plek in de tijd. Niet alleen het baren; ook het sterven, niet alleen het bouwen, ook het breken. We leven in Gods bestel. We worden geleefd, maar God regeert. Ook in tijden van tegenspoed en verlies.

2. Wij zijn mensen en geen God. God heeft de mens inzicht in de tijd gegeven, maar geen overzicht over heel zijn plan. We worstelen hier mee. Maar Prediker zegt: Aanvaard je mens-zijn, je mogelijkheden en begrenzingen. Zeker, je kunt een lichtstraal zijn in een donkere tijd, maar niet de fundamentele misère van iemands leven veranderen of zijn lot bepalen. Deze wijsheid wil ons niet verlammen, maar ontspannen. 

3. Prediker voegt er nog een derde inzicht, een blijde verrassing aan toe: Weet het kleine, alledaagse geluk op waarde te schatten. Geniet ervan en ontspan erdoor, het zijn cadeautjes van God. Breng maar een toost uit op het leven!