Raar maar waar

13
sep

Ds. Alex Boshuizen

Stel je speelt een computerspel en je kunt 2 karakters kiezen: een dominee of een gewapende soldaat. Je kunt punten verdienen door anderen af te maken. Wat kies je? En als je op het schoolplein bent, wat is dan de meest geschikte speelkameraad? De sterke jongen of hij die geen kant op kan? Wat hebben we nodig in deze wereld; een leider met visie of machtige wapens? 

We hebben een Heer die alle verhoudingen omdraait. Hij ging niet voor macht. Hij liet mensen tot hun rechtkomen. Hij gaf blinden zicht, liet doven horen, was het brood der wereld. Uiteindelijk ging Hij kopje onder, omdat Hij voor ons het kruis droeg. De Heer die niet gaat voor kracht, niet voor de buitenkant, maar zichzelf opoffert. Hij streed om de machten van het kwaad te overwinnen. Die Herder heeft met zijn tegendraadse manier van leven veel meer te bieden. Een heel nieuw leven – doordat hij de dood heeft overwonnen. 

Je kan anders leven, als je leeft vanuit het evangelie. Het betekent dat je geen kwaad met kwaad vergeldt en niet vertrouwt op geweld maar met een diepe innerlijke kracht de liefde vorm kan geven. Wij die Jezus volgen, weten dat er meer is. Wij kunnen misdadigers door de kracht van Jezus’ opstanding in de ogen kijken en op zoek gaan naar hun hart. En misschien anders oordelen. Het is raar maar waar, maar wie Jezus volgt die snapt het. Jezus is Gods kracht en waarheid, voor ons allemaal, om het verschil te maken in deze wereld.