Paulus’ perspectief op huwelijk en seksualiteit

26
feb

1 Kor. 7:1-9, 17-35

De manier waarop Paulus in dit gedeelte spreekt over seksualiteit is ontnuchterend nuchter, zeker in vergelijking met andere passages over seksualiteit in de Bijbel. 

Paulus koos er bewust voor af te zien van een seksuele relatie en hij ziet dat als een cadeau van God. Want daardoor kan hij al zijn tijd en kracht investeren in het verkondigen van Jezus. 

Het is geen zonde om te trouwen, maar niet trouwen is beter, schrijft Paulus. Weinig hooggestemd dus.

Waarom heeft Paulus deze houding? Niet omdat hij een fobie heeft tegen vrouwen of omdat hij tegen seks is bijvoorbeeld. De onderliggende laag is dat je een nieuw perspectief op leven in deze wereld hebt gekregen dankzij Jezus. Dit relativeert het bestaan en helpt te zien wat prioriteit heeft. ‘U bent gekocht en betaald door Jezus, dus wees geen slaaf van mensen’, zegt Paulus. Wie of wat je ook bent: in Christus heb je een onaantastbare status. Je bent een kind van God!

Maar er ligt nog een diepere laag onder. Laat heel je leven in het licht staan van wat blijvend is. Dat maakt het leven hier en nu niet betekenisloos, maar zie het betrekkelijke ervan in. Natuurlijk ben je kapot van verdriet bij rampen in je leven. Maar zak er niet in weg, want er is een bodem onder gelegd door Jezus. En natuurlijk geniet je intens van een goed boek, je vakantie, je relatie, maar maak er niet ‘het einde’ van. Laat je leven maar overbelicht worden door het Licht der wereld, waardoor de contouren van het aardse leven vervagen.

De veertigdagentijd breekt aan. Vasten is een geestelijke oefening, een hulpmiddel om ervan bewust te worden dat het in dit leven om Christus gaat. Het zit in ons om helemaal op te gaan in het aardse. Door te vasten kun je je oefenen in het ontdekken van wat de essentie is van dit bestaan.  In de woorden van dichter C.T. Studd: ‘Only one life, ’twill soon be past, Only what’s done for Christ will last’.