Hij houdt stand

01
mrt

Ds MuddeMatt 3-13-4:11 Het doel van Satan is om een wig te drijven tussen jou en God. Dit Bijbeldeel geeft zicht op de strategie van de duivel en hoe Jezus stand houdt.  Welke verzoekingen zien we: 

  1. Honger > niet alleen eten & drinken maar in brede zin: honger naar aandacht, sex, succes, en spullen
  2. Overmoed > de duivel lokt je uit je tent. Onder het mom van ‘vertrouwen op God’, stel je God op de proef en eis je dingen van God
  3. Aardse glorie > Satan verleidt je om voor hem te buigen (in ruil voor bijv. roem en spullen)

Jezus blijft stand houden door te vasten/bidden en door te leven in het woord van God. 

  1. Het gebed > leven met God is een eerste wapen. Bidden draagt de vorm van vasten. Leven in onthouding maakt je weerbaar voor moeilijkere situaties voor later. Ook in de opvoeding draagt het bij: niet alles is vanzelfsprekend.
  2. De Bijbel > thuis zijn in de bijbel is een belangrijk wapen. Dagelijks luisteren naar het Woord van God. en het bij- en overbrengen van Bijbelkennis zijn belangrijk. 

Je kunt in de woestijn van de eenzaamheid zo alleen zijn. Dat gevoel kent Jezus. Maar: uit het slot van Mattheus 4 blijkt dat God ademloos heeft toegekeken. Jezus was geen moment alleen! Dat is hij ook bij jou en jouw beproevingen. En dat is meer waard dan alle aardse dingen!