Doof de Geest niet uit

23
sep

1 Tes 1:1-10 en Handelingen 21:1-14

Ds Jan Mudde

De Heilige Geest wordt vaak vergeleken met vuur: het knettert, verwarmt, straalt en geeft licht. Als je ervoor hebt gekozen om Jezus te volgen dan mag je ondanks je twijfel weten dat de Geest in jou werkt. Maar dit vergt wel onderhoud; dit vuur moet je voeden; met takken, blokken en zuurstof.

En hoe geef je de Geest dan de ruimte? Door Hem te laten spreken door en in jou. Dat kan in velerlei vormen: door inspiratie uit andermans ervaringen, door stilte-/boswandelingen of door een klus te klaren met anderen (Letland/Bolivia). Maar in ieder geval moet je er de tijd voor nemen en investeren.

Hierbij gaan Geest en Woord samen: als je wilt dat de Geest in jou groeit, laat God dan tot jou spreken door het Woord. Neem er de tijd voor, koester het en breng tijd met Hem door; ook in gebed. Dan voedt dit je geloof, hoop en liefde.

Het kan zijn dat je de gave hebt dat God je vertelt wat te doen (intuïtie). Probeer dan te begrijpen wat Hij tegen je zegt en wat Hij bedoelt. En als je nieuw Licht vindt; geef het dan de tijd en zorg dat je het goede blijft behouden. Toets intuitie aan de Bijbel, je eigen (gezonde) verstand en jouw ervaringen uit het verleden.

Kortom: de Geest wil in ons werken. Hij spreekt tot ons in vele talen. Hij kan jou gebruiken op vele manieren. Dat vraagt om een wisselwerking en dat we de Geest de ruimte geven. Onderzoek maar behoud wel het goede.