De Verloskundige

25
sep

Exodus 6 : 2–12 en 7 : 1–6

Vrijheid kan een staat van euforie met zich meebrengen. De bevrijding na de oorlog was zo’n moment. Ook een bevalling die goed verloopt en een gezond kind dat geboren wordt, zijn voorbeelden van een vrijheidsfeest. 
God zegt: Leef! Hij is de God van bevrijding. Mozes mag het volk groot nieuws brengen, maar het volk is cynisch en moedeloos. Dat doet jarenlange onderdrukking met een mens.

Ook een bevalling is in zekere zin een moment van bevrijding. Moeder en kind begeven zich aan het eind van de zwangerschap in een penibele situatie en een verloskundige is de wijze waar dan zo’n behoefte aan is. God is de grote Verloskundige; Israël heeft die nodig. God is de God van leven en van bevrijding en Hij gaat in de bevrijding voorop, het meest door het kruisoffer van zijn zoon Jezus Christus.

En dan ‘Egypte’. Op de wereld zijn er nog steeds 45,8 miljoen slaven. Jouw smartphone is misschien wel over de rug van kindslaven gemaakt, net als je kleding. Staan we alleen stil bij de prijs die wij betalen, of ook bij de prijs die zij ervoor betaalden?
Wat is jouw Egypte? Misschien een verslaving? Verslavingen mollen iets in je, ze maken je kapot. Alles wat je lief is. Je kunt ook een smartphone verslaving hebben, die verwoestend kan zijn. Binge watching is ook een vorm van verslaving nu alle tv series op afroep beschikbaar zijn. 

God zegt: Ik ben jouw bevrijder. Ik ben een machtige bevrijder en verloskundige. Hoe moedeloos je ook bent: vertrouw me!
God zegt: ik heb je verlost. Je bent bevrijd, door Jezus Christus. Je mag leven uit genade!
God doet een appèl op je en vraagt je een stap te zetten. Vertrouw op mij, zet je voet maar op het water. Je mist anders je doel! Heb je de moed te benoemen dat je in slavernij leeft? Durf je een stap te zetten?

Leef! Leef krachtig!