Bruiloft in Kana

09
feb

Johannes 2:1–11

Ds. J. Mudde

Jezus nam zijn leerlingen mee naar het gewone leven; naar bruiloften: daar wordt de liefde gevierd. En bij deze bruiloft wordt het plan van God zichtbaar. De belofte van God aan de Mensheid: Jezus is de bruidegom en wij de bruid.

Bij deze bruiloft dreigt het feest in een afgang te eindigen; net als het leven wat ook pijn en scheurtjes kent. Jezus helpt het bruidspaar en tegelijk laat Hij zoveel meer zien. Door reinigingswater tot de beste wijn te maken, voorkomt Hij een fiasco op de bruiloft en laat Hij ook zien dat Hij blijdschap brengt op aarde.

Van die symbolische wijn/blijdschap van het leven drinken wij nog steeds. Jezus wil dat wij mensen onderling en met God gaan dansen. Ook God, Zoon en Heilige Geest bewaren het beste voor het laatst; Jezus’ glorie tintelt door alles heen.

De leerlingen zagen dit grootse gebaar en kwamen tot geloof. Maar hoe kom jij tot geloof? Daar is geen recept of formule voor; het is een mysterie. Maar als je kiest om met Hem op te trekken; als je ziet wat hij deed; opmerkt dat hij speciaal is; als je je openstelt, dan wordt het beter.

Van jouw verwaterde leven, wil Hij een voller leven maken. Verkijk je daarom niet op momenten van dagelijkse genot. Geloof dat Hij de Messias is en je hebt leven in Zijn naam.