Ichtus – Jezus Christus, Zoon van God, Verlosser

17
nov

Matt 15:29-38 en 16:13-16

Ds Jan Mudde

Het evangelie heeft veel met vissen (bijv. de wonderbare spijziging, vissers van mensen). Na het kruis is Ichtus – het visje – het bekendste Christelijke symbool. Makkelijk te tekenen en te herkennen. Ichtus staat voor “Jezus Christus, Zoon van God, Verlosser”.

Jozef moest zijn kind Jezus (Jahweh redt) noemen; een gewoon kind en tegelijk een bijzonder mensenkind, een genezer. Christus: de Messias/de Gezalfde. Jezus is in de Heilige Geest gezalfd tot onze leraar en enige Hogepriester en Koning. Er waren genoeg leraren, priesters en koningen maar Jezus is de leraar, de Hogepriester; de king of kings, lord of lords. Hij is God’s Zoon.

Overal op aarde verbindt dit visje ons als Christenen. Er zijn zoveel meningen over het geloof maar niet over het visje. Wij zijn één in Hem.

2000 jaar geleden heeft God een visje uitgeworpen: Zijn eigen Zoon. Het is geen haai maar meer een Nemo: kwetsbaar. Alleen Hij kan onze wereld redden. In Hem kun je God leren kennen. Telkens als je dit teken van de vis ziet, mag je weten dat God je redt en bij je is. Het is en komt goed. Altijd, want Jezus is bij je. 

Soms moet je een klein visje gebruiken om een grotere vis te vangen. God heeft dat met Jezus gedaan en wil dat jij hapt en dat je een wordt met Jezus. Hap dan en laat Hem nooit meer los.