Ruth 4: je mag er zijn en bent gekend

01
dec

Ruth 4

Ds. Alex Boshuizen

Het Bijbelboek Ruth ademt uit dat jij er mag zijn en dat je gekend bent. In dit deel neemt Boaz zijn verantwoordelijkheid en verbindt op een creatieve manier twee Joodse wetten aan elkaar (het zorgen voor de financieel behoevende & de trouw voor een weduwe). Ook jij mag er op vertrouwen dat de Heer het toelaat dat je wetten verbindt als je daarmee de mens tot zijn recht laat komen. 

Ruth is de heldin in dit hoofdstuk. Ze doet een paar dingen die ook verkeerd kunnen gaan, maar Boaz gedraagt zich “koninklijk”. En hij erkent Ruth. En uit deze relatie komt uiteindelijk David – een groot koning – voort. Net zoals Ruth dienstbaar is aan haar schoonmoeder en zich opoffert zo doet Maria dat ook. En via Maria krijgen we zicht op de echte Koning!

Onze uitdaging in deze tijd is om iets te laten zijn van wie Hij is; als Zijn volgelingen. Uit de overtuiging dat je mag zijn zoals je bent. Dus spreek je uit als mensen onrecht wordt aangedaan. Volg de Heer in het creatief toepassen in het recht. Toets of het past in wat God voor ogen heeft. 

En als jij er mag zijn dan mag de ander er ook zijn. Luister naar de overwegingen van de ander. Misschien kun je dan wel een stapje terug doen in wat zo ontzettend belangrijk voor jou is. Het gaat ten slotte niet om jou maar om het volgen van de Koning en Zijn terugkeer. En daar hoort iedereen bij.